dimecres, 15 d’octubre del 2014

El 23O, el País Valencià en vaga per conquerir l’educació que volem!

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans volem fer públic amb aquest comunicat el nostre posicionament davant la Vaga convocada pel Sindicato de Estudiantes (SE) a nivell Estatal per als dies 21, 22 i 23 d’octubre.
Respecte el Sindicato de Estudiantes:
  • Denunciem de nou els mètodes que empra aquesta organització per a convocar les seves mobilitzacions. Ja són moltes les vegades que hem vist com el SE n’ha anunciat amb total unilateralitat, aïllant-se deliberadament de la resta del món educatiu i del Moviment Estudiantil. Entenem que aquestes convocatòries no tenen cabuda dins l’estratègia de construcció de la Unitat Popular per la que apostem: coordinar plataformes, entitats, organitzacions i altres òrgans de lluita, traçant una estratègia comuna per a bastir els fonaments de l’educació que els Països Catalans necessiten.
  • Aquestes pràctiques reincidents són el reflex de l’aïllament intencionat del SE respecte les bases estudiantils, fent ús dels seus recursos -d’origen desconegut- per convocar sols, amb pocs suports pràctics, i seguir endavant amb la convocatòria. Així ens trobem reiteradament amb l’apropiació de la mobilització que el moviment estudiantil de base genera a partir d’un treball constant i diari
  • Les vagues aïllades que no formen part d’una estratègia clara i coneguda pel Moviment Estudiantil duen a la desmobilització. Les pràctiques aïllacionistes del SE demostren que, sense generar sinèrgies entre les que lluitem per construir l’educació que volem, no existeix una continuïtat en el temps ni en la praxis d’aquesta lluita
  • Una convocatòria estatal que no neixi d’organitzacions internacionalistes dels pobles oprimits per l’Estat espanyol mai reconeixerà els ritmes propis d’aquestes, contextos i situacions possibles. Només des del respecte mutu i en condicions d’igualtat podrem colpejar plegades el Govern de l’Estat. Així doncs, reivindiquem la Plataforma 11×12 com l’espai de coordinació vàlid per a dur a terme aquesta tasca.
  • En si entenem que el sindicalisme groc i, per tant, el SE, no té una altra finalitat que desacreditar i enfonsar el moviment de base i combatiu. L’organització vertical del SE permet que agents externs al moviment estudiantil, aliats amb l’aparell de l’estat i defensors de la legalitat capitalista, enviin ordres d’actuació des de dalt, el qual posa en evidència la seva intenció de preservar l’status quo.
Respecte la Vaga del 21, 22 i 23 d’octubre:
  • 10645309_10205097137327388_6005920545202620224_nNo donarem suport a cegues a una vaga de la qual, com ja hem argumentat, no en compartim la convocatòria. Amb tres dates aleatòries, no emmarcades en cap procés tàctic de desenvolupament d’una estratègia concreta, ens trobem amb contradiccions sobre la taula pel rumb que ha pres aquest inici de curs el Moviment Estudiantil a la CAC i a les Illes Balears i Pitiüses.
  • No és així al País Valencià. A les comarques del Sud del nostre país, veiem com està prenent força la lluita contra el Govern autonòmicdel País Valencià. Les agressions al sistema educatiu cada cop són més fortes, així com la pressió del Govern per aconseguir reduir a nivells molt preocupants el nombre de línies en valencià, la presència de la nostra llengua en l’àmbit públic…
  • Així doncs, prenem la decisió de convocar Vaga el dia 23 d’octubre al País Valencià. Es fa útil aquesta convocatòria per continuar treballant en una unitat del Moviment Estudiantil que empoderi les estudiants valencianes i faci augmentar la confrontació amb el Govern del Partit Popular.
  • Aquesta decisió no suposa un seguiment acrític de la Vaga al País Valencià, sinó que la convoquem conjuntament amb els altres sindicats, organitzacions i assemblees del territori. Fugim de maximalismes, i entenem que és positiva aquesta convocatòria per continuar treballant en la unitat d’acció, la qual ens durà a plantar cara en el context que estem vivint
Respecte el Moviment Estudiantil Nacional:
  • El SEPC continuarem treballant per la seva construcció i consolidació, trencant fronteres imposades i creant les bases que ens permetin construir l’educació que volem pels Països Catalans
  • Aquesta tasca requerirà assumir contradiccions com la que en aquest comunicat exposem. Precisament perquè estem dempeus contra les imposicions dels Governs espanyols i autonòmics, precisament perquè volem construir aquest Moviment Estudiantil Nacional, considerem que cal empoderar les estudiants d’arreu del país i construir un contrapoder. Hem de passar de l’acció defensiva a l’ofensiva, per combatre així les continues reformes que degeneren el sistema educatiu i iniciar un procés de construcció i proposició.
Així doncs, el 23 d’octubre serem als carrers del País Valencià, duent a cada Facultat i a cada Institut la nostra aposta, clara i coherent: construir una alternativa educativa que defensi un ensenyament públic, popular, antipatriarcal, català i de qualitat.
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans,
octubre 2014