divendres, 31 d’octubre del 2014

[7O - Diada Catalunya Nord] No perdem el nord, fem Països Catalans

L’any 1659, amb l’arribada del Tractat dels Pirineus, els Països Catalans patien la seva divisió administrativa que els sotmetria a la doble opressió nacional dels estats espanyol i francès. 355 anys després, la Catalunya Nord segueix reivindicant les seves arrels, celebrant un cop més la seva diada nacional del 7 de novembre. Enguany, però, dos importants factors donen especial rellevància a aquesta diada. Per una banda, el procés sobiranista que s’està vivint a la Comunitat Autònoma de Catalunya posa de manifest la possibilitat imminent que una part del país pretén independitzar-se de l’estat opressor, fet que condiciona la resta de territoris dels Països Catalans. Per altra, el feixisme, creixent a tota Europa i sempre de la mà del capitalisme, ha entrat amb força a Perpinyà, capital de la Catalunya Nord, amb el Front National i el suport de l’UMP.
França, com l’espanyol, és un estat capitalista on resten oprimides diverses nacions. Les polítiques franceses van dirigides a la homogeneïtzació lingüística, cultural i ètnica de l’estat, posant en perill, de forma genocida, múltiples comunitats culturals. En aquest context, la Catalunya Nord pateix els atacs que pretenen afrancesar les nord-catalanes i les seves institucions, fet que ens posa en alerta a tot el país. La llengua i cultura catalanes, pròpies del territori, es veuen constantment assetjades, i si bé als centres es dóna l’ensenyament d’aquestes, són poques les estudiants que hi tenen accés: accedir a l’aprenentatge del català és un privilegi.
Entenem que l’educació i l’ensenyament són els pilars que determinen tota societat, i per tant, per construir uns Països Catalans lliures i socialment justos, l’educació pública, popular, antipatriarcal, de qualitat i en català és imprescindible a tots els territoris. És per això que des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans estem treballant actualment per establir un nucli a la Catalunya Nord, i lluitar també des d’allà per l’educació que volem.
Ara més que mai, ens cal no perdre el nord. Ara que a la CAC s’han mobilitzat masses amb el procés d’autodeterminació, és quan hem de reivindicar més que mai el marc territorial dels Països Catalans, sense cap renúncia. Ara que el feixisme del Front National aguaita a les nostres contrades, és quan hem de dirigir la mirada a la Catalunya Nord i treballar, també des d’allà, pels interessos de classe i gènere del poble treballador català. Ara, ara i sempre, ens cal recordar que sense la Catalunya Nord i la resta de territoris que conformen la nació catalana no s’assolirà la independència dels Països Catalans.

NO PERDEM EL NORD, FEM PAÏSOS CATALANS!

perpinya
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans,
dijous 30 d’octubre de 2014, Països Catalans