dimecres, 6 de novembre del 2013

Posicionament del SEPC davant la situació final de les beques Erasmus

Ahir rebíem la notícia que el senyor Wert havia retirat l’ajut a aquelles estudiants que ja havien iniciat el seu curs universitari a l’estranger, denegant l’anomenada beca Erasmus a totes aquelles estudiants que no haguessin rebut la beca general del Ministeri espanyol l’any anterior. Aquest fet va provocar una alarma social dins la comunitat universitària, en veure com centenars d’estudiants veien com no se’ls facilitaria l’ajut amb què comptaven un cop ja iniciada la seva estança a l’exterior.
Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ahir ja vam fer pública la nostra posició respecte aquest tema, i ja vam denunciar i rebutjar aquestes noves mesures del Ministeri d’Educació. (http://sepc.cat/sobre-la-retirada-inesperada-de-la-beca-erasmus-a-bona-part-de-lestudiantat/)
Avui ens trobem, però, en que el ministre Wert s’ha fet enrere en part de les mesures ahir anunciades i ha assegurat que totes aquelles estudiants que ja han iniciat el seu curs universitari a l’exterior sí que podran disposar de les ajudes que se’ls havia promès. No ha fet massa referència, però, a què passarà de cares als cursos vinents; evitant la polèmica que aquest tema generaria.
Tot i això, cal remarcar que la situació que el futur depara a les estudiants dels pròxims cursos a qui se’ls denegui la beca general és preocupant, ja que, segons les declaracions del ministre Wert, no podran optar a la beca Erasmus. És per això que seguim rebutjant aquesta mesura, entenent que, tot i que s’ha allargat la pràctica d’aquesta, segueix sent totalment desproporcionada en tant que deixa moltíssimes estudiants fora d’aquest programa per motius estrictament econòmics.
Les condicions per poder accedir a la beca general del Ministeri d’Educació es van endurir considerablement dos anys enrere, reduint de forma notable el nombre d’estudiants becades. Es posava -entre d’altres- una nota mínima d’un 6’5 per tal d’optar a la beca, obviant que les estudiants que necessiten treballar i estudiar alhora o tenen altres ocupacions no poden dedicar-se a temps complet a seguir el ritme d’avaluació contínua que el Pla Bolonya va imposar. En aquell moment ja vam rebutjar aquest fet, i ara seguim fent-ho, entenent que totes aquelles estudiants amb problemàtiques econòmiques però que alhora no poden optar a beca general, tampoc podran optar a la beca Erasmus. D’aquesta manera veiem com cada cop més la universitat pública no permet oferir les mateixes possibilitats a totes les estudiants, independentment del seu nivell adquisitiu. No és erroni, doncs, afirmar de nou que ens trobem en un procés d’elitització de la universitat pública sense precedents.
El finançament insuficient a la investigació, l’alt atur juvenil… entre d’altres factors, contribueixen a agreujar la situació de les carreres universitàries. En un moment on l’obtenció del títol de grau ja no suposa un valor afegit, ens trobem que realitzar estades a l’estranger o cursar postgraus i màsters resulta un pràctica quasi obligatòria per a les estudiants universitàries de certs àmbits del coneixement. Aquesta necessitat entra en contradicció flagrant amb els preus dels màsters i postgraus, que n’exclouen a gran part de les estudiants degut als seus preus abusius. Per aquesta raó, no ens conformem amb la marxa enrere de Wert anunciada avui sinó que entenem que aquesta mesura, sumada a les de ja fa temps, potencia una educació de qualitat només per aquelles famílies adinerades mentre desbanca d’aquesta les classes populars del nostre país, el gran gruix de la població catalana. Entenem que aquesta és una petita victòria però un pas més en una llarga lluita que continua.  
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans,
5 de novembre 2013