dilluns, 11 de novembre del 2013

Crònica de la vaga del 8N a les Illes Balears i Pitiüses

El passat 8 de novembre, a Mallorca es tornà a presenciar amb força la ràbia de la comunitat educativa. Una nova vaga tragué la meitat de la comunitat educativa mallorquina al carrer de nou per a exigir la retirada del TIL i la derogació de la LOMQE. D’aquesta manera, unes 1.000 persones es concentraren davant la seu de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (Felib), on es celebrava una assemblea de batlles per a aprovar una moció a favor de l’escola pública. La moció no es va aprovar, ja que casi tots els batlles del Partit Popular que al ple del seu ajuntament havien votat a favor de la moció varen votar en contra de la de dijous, seguint així les directrius del seu partit i no del seu poble. Durant l’assemblea, els manifestants decidiren tallar el carrer General Riera, creant així un gran embós. Per la seva banda, les estudiants, com a afectades pels atacs del Partit Popular, s’aixecaren novament en peu de guerra realitzant una jornada de vaga combativa contra els atacs que rep l’educació pública a les Illes.
A les 8:15 del matí un piquet d’estudiants convocat pel SEPC es concentrà davant l’IES Joan Maria Thomàs, la direcció del qual telefonà la policia. Tanmateix, les estudiants iniciaren més tard una ruta que passà pels instituts IES Madina Mayurqa, IES Josep Maria Llompart, IES Ramon Llull i IES Joan Alcover, entrant dins cada centre recorrent els passadissos i les aules per demostrar de nou el seu rebuig al TIL i la LOMQE. A les 10h el piquet es sumà a la concentració convocada per l’Assemblea de Docents, on el SEPC realitzà un acte simbòlic per a denunciar la mercantilització de l’educació. Sota el lema de “Som estudiants, no mercaderies”, una desena d’estudiants vestits de verd s’agenollaren enterra amb un codi de barres al pit emmordassats i amb les mans fermades.
En sí, la jornada es centrà en la denúncia de la influència del Partit Popular, els mercats i les grans empreses al nostre sistema educatiu, que està passant de servir les necessitats de la societat a servir les necessitats dels poders espanyolitzadors i poders econòmics que volen transformar l’educació pública en una eina al seu servei i objectius polítics. El Govern de les Illes Balears no vol escoltar el poble, i segueix actuant de manera unilateral.
Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans lluitam per combatre aquest govern autoritari que es serveix de les regles d’un sistema antidemocràtic, reclamant així una educació per als pobles i per a les persones.
Per això, seguirem proclamant el nostre objectiu: l’educació pública, popular, antipatriarcal, de qualitat i en català.