dijous, 6 de febrer del 2014

CELEBRACIÓ DE LA FESTA DE LES PAELLES 2014

El Consell de l'Estudiantat de la Universitat Jaume I de Castelló finalment organitzarà la tradicional festa de les Paelles el proper divendres 21 de febrer, coincidint en l'aniversari de la Universitat, després d'un conjunt de circumstàncies que han fet que hagen estat a un pam de no celebrar-se enguany, com tot seguit expliquem.

L'organització de la festa serà possible després de nombroses reunions amb Rectorat, assemblees del Front d'Estudiants per la Universitat Públic (FEUP), la principal força de representació d'estudiants, i conversacions amb la resta d'associacions.

Les majors dificultats en l'organització han sigut econòmiques:

El Rector es negava a finançar la festa amb l'excusa de la retallada pressupostària i pretenia que el Consell assumira íntegrament del seu reduït i retallat pressupost el cost de la seua celebració, minvant així el seu marge de maniobra per a la resta del curs i impedint, entre altres, el llançament d'unes ajudes a l'estudi per a pal·liar les moltes denegacions de beques del Ministeri que s'estan produint. Tot això amb l'excusa de la retallada pressupostària que pateix l'UJI i amb l'afirmació que les paelles no són més que “festa i alcohol”.

És evident que a les Paelles hi ha festa i hi ha alcohol, però també és un dels pocs moments en què els estudiants universitaris se senten plenament membres de la universitat, essent una excel·lent oportunitat de fer realitat el lema de “fer UJI” que tant agrada a les nostres autoritats acadèmiques.

A banda, des del Consell i les associacions es presentà una proposta de Paelles que prioritzava l'estalvi (només 15.000€ de despesa total front a les elevades quantitats d'altres anys) que no era tinguda en compte.

Val a dir que l'any passat ja ens vam trobar amb una circumstància molt semblant i el Consell hagué d'assumir les Paelles íntegrament, amb el lloc tradicional canviat per la construcció de l'animalari, amb una reducció de l'aforament a menys de la meitat de l'estudiantat (com pretenia el Rectorat), fins i tot amb la prohibició de portar música “porque la música incita a beber”, com va dir una vicerectora. Només a última hora van tolerar dues xarangues.

La celebració s'ha desenrocat i engegat quan, des del Rectorat, han accedit a fer una important injecció econòmica al programa d'ajudes a l'estudi que està preparant el Consell. A canvi, el Consell assumirà la celebració les Paelles.

Aquest nou acord és el fruit, així mateix, de tot un període de mobilitzacions, vagues, reivindicacions i pressions hagudes en els últims mesos, que han subratllat la importància que tenim els estudiants als centres universitaris, doncs som el 90% de la comunitat educativa.

Des del Consell volem lamentar tots els perjuís i confusions que s'han generat sobre aquest tema, especialment a l'hora de fer les confeccions tradicional de camisetes que organitzen els estudiants. Avancem, així mateix, que pel que fa a la musica, el Consell farà una crida a l'estudiantat per tal que siguen els mateixos alumnes els qui punxen durant la celebració.

Per últim, responent a alguns suggeriments que se'ns han fet arribar, volem comentar que l'opció del copagament com a fórmula per finançar la festa presenta unes complicacions legals notables, atès que serien una espècia de taxa pública que difícilment podria ser pagada per cada estudiant sense haver d'anar al banc, amb els corresponents impostos que això suposaria; a banda de les implicacions morals que tindria i les previsibles tendències augmentatives que en el futur podria tindre.

Salutacions

Junta Permanent
Consell de l'Estudiantat