dimarts, 22 d’abril del 2014

Comunicat del SEPC pel tancament d'unitats d'infantil i primària al País Valencià

Quan l’octubre del 2012 el Ministre d’Educació Jose Ignacio Wert va dir que la seua intenció amb la LOMQE era «espanyolitzar els xiquets catalans», la comunitat educativa del País Valencià de seguida vam saber a què es referia.

Per al govern espanyol, «espanyolitzar» significa destruir la nostra cultura, i amb ella la nostra llengua i l’escola que l’ha mantinguda fins ara. Alguns exemples d’aquesta política són la Universitat Politècnica de València, on hi ha una demanda del 18,08% de classes en valencià però sols un 4% de docència en aquesta llengua (la meitat que fa 10 anys). L’UJI és la universitat on més crèdits en valencià s’imparteixen i sols n'és el 20,73%, tot i que a la pràctica moltes d’aquestes assignatures es fan en castellà.

Però no només en l’àmbit universitari el valencià està marginat: a les comarques del sud del país, l’ensenyament en valencià en infantil i primària és del 16%, sent la mitjana del 30% a tot el País Valencià. Així, l’arranjament fet pel Molt Honorable Senyor President de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra —qui no sap parlar valencià— i l’Honorable Consellera d’Educació Mª José Català —qui demana perdó pel «defecte» de parlar valencià— farà que el curs que ve hi haja 33 línies d’infantil i primària menys només a la Província de Castelló , i que 32 d’aquestes siguen en valencià; i de les 74 que desapareixeran a la resta del país, 70 seran en valencià.

Però no només hi ha atacs a la llengua al País Valencià. Als altres territoris dels Països Catalans també s’estan realitzant atacs sistemàtics, ja siga amb sentències judicials a Catalunya, ja siga amb lleis com el Tractament Integral de Llengües (TIL) a les illes.

Tampoc podem oblidar que el seu objectiu no és solament la llengua: estan aprofitant per a desmantellar el sistema educatiu públic. Prova d’això és que els centres concertats —on, dels 127.000 alumnes, sols 12.000 estudien en valencià— no es veuen afectats per l’arranjament.

Per tot això, des del SEPC donem ple suport a totes les accions que han emprés les AMPA afectades per la mesura antidemocràtica de la Conselleria i la crida a la desobediència que ha realitzat el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) per a rebel·lar-se i continuar ensenyant en català.

Així mateix, fem una crida a la unitat de la comunitat educativa del País Valencià, com ja van fer a principi de curs a les illes.