dilluns, 30 de desembre del 2013

Posicionament del SEPC davant el conflicte amb les beques MEC

Durant aquestes vacances de Nadal, les estudiants del Països Catalans, així com de la resta de l’Estat Espanyol, han tornat a ser víctimes de les trampes del Ministeri espanyol d’Eduació, Cultura i Esports.
El dia 21 de desembre, quan començaven les vacances de Nadal i per tant les universitats -així com les secretaries o serveis d’informació d’aquestes- restaven tancades, milers d’estudiants van rebre una notificació en què se’ls informava que la quantitat de diners adjudicats per la beca del Ministeri d’Eduació (beca MEC) era de 0€, al denegar-se la quantia fixa per residència fora del domicili familiar (quan ja se’ls havia concedit la beca). En el correu no sortia el motiu pel qual la quantia de la beca era de 0 euros.

Moltes de les estudiants que es troben en aquesta situació han manifestat la seva sorpresa davant d’aquest fet i han denunciat unconjunt d’irregularitats en el procés d’adjudicació d’aquestes beques. Ens trobem, entre d’altres casos, amb estudiants que ja havien rebut la beca anys anteriors i que la seva situació econòmica no ha millorat des d’aleshores, estudiants a qui se’ls ha dit que no reben la beca per canviar-se d’estudis mentre segueixen cursant la mateixa carrera que l’any antrior, estudiants a qui se’ls hi ha atribuït patrimoni que no tenen per poder-los denegar la beca, o l’atribució de sous i rendes que no corresponen amb la realitat, etc.

Cal tenir en compte, també, que el termini per fer al·legacions al respecte són 15 dies naturals. Aquests 15 dies corresponen al temps en què les unitats de beques i altres serveis de les universitats estan tancats durant les vacances. Només es poden fer les al·legacions mitjançant correu certificat, que no és segur que arribi abans dels 15 dies naturals, entenent que durant aquestes festes els dies hàbils són pocs, i que les unitats de beques no obriran fins el dia 7 de gener.

Davant d’aquesta situació caòtica i desastrosa, les declaracions són incertes i desesperançadores, ja que des del Ministeri s’afirma que “s’han explorat totes les sol·licituds i aquelles que estan arribant amb quantia 0 euros en l’ajuda fixa de residència no reuneixen els requisits que exigeix el Ministeri”, mentre podem veure com les estudiants asseguren complir els requisits acadèmics i econòmics -cada cop més estrictes- marcats pel Ministeri espanyol.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans exigim explicacions al Ministeri d’Eduació per tal que aclareixi la situació. També demanem que s’aboni la quantitat completa de les beques que s’havien adjudicat. Entenem que aquest és un nou atac, com els que contínuament estem vivint, contra totes aquelles estudiants amb una situació econòmica més complicada. Un cop més veiem com creix la voluntat d’impedir l’accés a la universitat de les més desafavorides, dissenyant polítiques i traves burocràtiques que segreguen, dia a dia, les classes populars, i les deixen fora del sistema universitari. 

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
28 de desembre de 2013