dimarts, 12 de juny de 2012

El SEPC en defensa de la immersió linguística i de la llengua catalana als Països Catalans

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) volem denunciar la persecució i l’agressió constant a la llengua catalana arreu dels Països Catalans. Com a joves i estudiants tenim el deure de defensar, no tan sols el model d’immersió lingüística a les escoles arreu del territori, sinó també preservar la nostra llengua que és el punt d’unió i el fet que ens fa existir com a poble. Les retallades a la llengua i el menyspreu constant afecta a tot el país.
 
El català a les comarques nordcatalanes penja d’un fil ja que les ajudes que rebia La Bressola, una de les poques entitats que es preocupa per la recuperació del català, s’estan retallant cada vegada més i no se’ls està facilitant gens la feina voluntària que estan fent. Pel que fa al País Valencià hi ha tot un moviment social encapçalat per desenes de milers de famílies, professorat i estudiantat reclamant una educació en català que ja fa temps que lluiten i que s’enfronta a unes polítiques que potencien el castellà i que arraconen el català a les aules. La situació a les Illes Baleras i Pitiüses no és gens esperançadora ja que el nou govern del PP està imposant una política lingüística espanyolitzadora, ja no només en l’ensenyament, sinó també en les administracions públiques o en els Premis Ciutat de Palma, entre altres.
 
La situació avui, 12 de juny, a les Illes, s’ha agreujat i el Sr. Bauzà ja ha expulsat la llengua catalana de l’administració pública balear. Manifestacions arreu de les Illes i arreu dels Països Catalans i els centres educatius enllaçats per la llengua han demostrat que això sols respon als interessos dels espanyols que governen el nostre territori i que estan disposats a acabar amb l’unitat dels Països Catalans per tots els mitjans.
 
Tot i la situació en què es troba la nostra llengua arreu dels Països Catalans volem fer palès que aquelles persones que volen arraconar el català com un element folklòric no ho tindran pas fàcil. La pressió social al País Valencià està més activa que mai i no només plantant cara en les retallades a la llengua. Han sortit al carrer milers i milers de persones en defensa de la unitat de la llengua. A les Illes, la comunitat educativa està reaccionant amb concentracions i accions de protesta. Fins i tot, Jubilats per Mallorca van iniciat una vaga de fam en defensa del català, als qui ja vam donar tot el nostre suport. A més, de mobilitzacions als carrers d’arreu. A les comarques nordcatalanes s’estan començant a organitzar per reaccionar unitàriament i fer de la llengua un mecanisme de consciència social i nacional.
 
Des del SEPC volem deixar clar que no ens quedarem de braços plegats i que reaccionarem en conseqüència. Des dels més petits fins als més grans, tenim dret a anar a l’escola i que ens ensenyin la nostra llengua. Ni el PP ni Convergència i Unió potencien l’escolarització en català, l’únic que fan és destruïr la nostra cultura, la nostra llengua i el nostre poble. La nostra llengua és l’eix vertebador que ens fa existir com a poble.
Com digué Joan Fuster: “O ens recobrem amb la nostra unitat o serem destruits com a poble. O ara o mai!”.
 
 
 
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
12 de juny del 2012