dimecres, 2 d’octubre del 2013

Les estudiants amb la Vaga Indefinida, pel català i l’educació de qualitat!

Han passat ja dues setmanes d’aquell 16 de setembre que suposava l’inici de la vaga indefinida que van decidir emprendre docents i estudiants de les Illes Balears i Pitiüses. Són innumerables les mobilitzacions que s’han convocat, de naturaleses i formats molt diferents: piquets constants a desenes de centres educatius, acampades al carrer, concentracions i manifestacions massives… Docents, estudiants, famílies però també el conjunt de la societat illenca s’han volcat en fer reeixir aquesta protesta. La reacció del govern balear ha anat poc més enllà del despreci i la intenció de minimitzar l’impacte d’una vaga històrica que està sent un revulsiu a les diferents ciutats, viles i pobles de les Illes. La Delegació del govern espanyol a Mallorca també ha respòs en la mateixa línia, prohibint per exemple concentracions de mestres o enviant els cossos repressius de la Policia Nacional als manifestants.
Aquest procés de mobilització constant va tenir la seva culminació en quatre grans manifestacions massives que es van viure el passat diumenge, 29 de setembre, a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
A l’illa de Mallorca, el conjunt de l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM) convocava a les 18:00h una manifestació a la Plaça d’Espanya amb el lema “Si el present és de lluita, el futur és nostre. Construïm l’educació que volem!”. Com a participants de l’EIM, el SEPC de la UIB i els diferents nuclis de SEPC Secundària de l’illa hi fóren presents amb el lema propi “Contra l’espanyolització i mercantilització, estudiants a la vaga indefinida”. Més de 170 autobusos van anar de tots els racons de l’Illa a Palma, aconseguint que una marea verda col·lapsés el centre de la ciutat. Segons xifres oficials, més de 100.000 persones van recórrer els carrers per mostrar el seu rebuig absolut al TIL i el govern popular, així com per reclamar una educació pública i popular.
mani29
Pot llegir-se una crònica més extensa de la manifestació d’ahir feta pel SEPC Mallorca al seu blog; així com aquelles dels diferents dies de vaga fins avui.
Sota el clam de “Contra la imposició defensem l’educació”, entre 8.000 i 10.000 manifestants sortien al carrer a Menorca. Una quantitat extraordinàriament alta, sent també segurament la més gran manifestació que hagi viscut mai l’illa. Sindicats, docents, famílies i estudiants féren parlaments al final de la convocatòria mentres el final de la manifestació encara no havia pràcticament sortit del seu inici.
Eivissa hi tengué lloc una multitudinària manifestació que conglomerà 10.000 persones. Aquesta fou convocada a s’Alamera, al passeig de Vara de Rey (Vila d’Eivissa) i passà per la seu del Partit Popular, que rebé una forta escridassada per part de la població eivissenca. Amb tot, docents, estudiants, mares i pares tenyiren de verd els carrers de Vila amb una mobilització que durà dues hores.
Formentera es concentraren 500 persones a la Plaça de la Constitució a Sant Francesc Xavier que, sota la consigna de “Contra la imposció defensem l’educació”, feren visualitzar la indignació del poble formenterenc.
imposicioeducaciopocs
Des de totes bandes dels Països Catalans hem vist al llarg d’aquests dies actes de solidaritat amb la causa illenca. Centenars de persones es concentraven a Girona, Tarragona, Lleida… els últims dies, així com una gran quantitat de persones que diumenge es van trobar a Plaça Sant Jaume de Barcelona com ja havien fet dies enrere. També s’han vist diferents mobilitzacions al País Valencià com les de València i Castelló, convocades davant les seus del Partit Popular, i la d’Alacant, a la Casa de les Bruixes. Són molts els altres actes que s’han organitzat i que no s’aturen: xerrades, debats o activitats diverses per recol·lectar diners.
A dia d’avui, la caixa de resistència ja suma gairebé un total de 300.000€. L’existència d’aquesta caixa de resistència, així com la solidaritat i les aportacions a aquesta, és imprescindible per a la resistència de la vaga i contribuïr econòmicamenta pagar els jornals dels docents en vaga donada la situació econòmica actual. El número de conta és el 2056-0009-74-4102003417 (Caixa Colonya – a nom d’Obra Cultural Balear).
D’altra banda, cal destacar el treball i el sacrifici realitzat per l’estudiantat, que tot i que no perdre sou, estan patint la repressió tant per part dels seus respectius instituts com per part de la policia espanyola. Amb una estratègia intimidadora, les forces de seguretat de l’estat han realitzat identificacions a més d’una vuitantena d’estudiants i han actuat desmesuradament en diverses ocasions amb retencions il·legals, agressions diverses i una amenaça de denúncia per coaccions i amenaces a una quarantena d’estudiants. Tot i així, les estudiants no s’aturen i segueixen buidant les aules amb les mobilitzacions i els piquets.
secundariapalma
Amb tot, la Vaga Indefinida ha significat el punt d’inici de la revolta necessària a les Illes, ha estat el punt de trobada de diferents lluites que han vist en aquesta vaga un exemple i una mostra de coratge. S’ha aconseguit paralitzar l’educació i posar en crisi el Govern Balear i la Conselleria d’Educació, els quals no aconsegueixen romadre amb indiferència davant la insubmissió de la comunitat educativa. Segueixen dimitint directors de centres educatius en senyal de protesta per la suspensió de tres directors de Menorca que desobeïren a la Conselleria en l’aplicació del TIL. La societat s’ha aixecat per a dir prou a un govern que vol utilitzar l’educació com a eina espanyolitzadora i que prepara les estudiants per als interessos del gran capital.
Les conseqüències de la mobilització comencen a fer-se patents. El Govern s’ha vist desbordat i ha hagut de començar la marxa enrere excloent l’educació secundària de l’aplicació del TIL. Tot i així, Bauçà i Joana M. Camps segueixen sense voler escoltar la comunitat educativa i ahir no es pogué arribar a cap acord a les negociacions amb el Comité de Vaga.
S’ha encès arreu dels Països Catalans una flama en cada barri, vila i poble de solidaritat activa i suport important. La societat de les Illes ha despertat en front dels atacs del Govern Balear i ha demostrat que el poble té la força suficient per paralitzar l’educació i defensar-la en front d’una tirania que actua en contra dels seus interessosAquesta vaga és l’inici d’una revolta que no s’aturarà fins que no es faci marxa enrere amb les polítiques espanyolistes i conservadores del Partit Popular que tant de mal estan fent a les Illes i, en conseqüència, al conjunt dels Països Catalans.
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), 1 d’octubre 2013