dimarts, 18 de novembre del 2014

25N. A les aules, a casa i al carrer, combatem totes les violències masclistes!

Un altre any arribem al 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista, amb una xifra esgarrifosa de dones assassinades en mans d’homes als Països Catalans. Més de vint dones assassinades, una xifra que no es recorda als mitjans de comunicació ni fa posar les mans al cap als polítics que ens governen. Una xifra insignificant, per molts. Una xifra que només es pot explicar des de la normalització del feminicidi que patim les dones catalanes i d’arreu del món.
Com cada any, l’Esquerra Independentista assenyalem totes les formes de violència, les visibles i les invisibles, que no apareixen als mitjans de comunicació ni es visibilitzen en els discursos polítics majoritaris. L’assassinat és només la punta de l’iceberg d’un sens fi de violències que moltes dones patim diàriament. Un any més repetim que no tot són hòsties i que les paraules i les actituds, encara que no deixin marca, també fan mal.
Des del SEPC, veiem com aquestes violències es reprodueixen als centres educatius dels Països Catalans i adopten formes que en la quotidianitat escolar i acadèmica, sovint, se’ns fan difícils de percebre. Des de la violència institucional que ens relega a l’àmbit de la llar pel fet de ser dones i continua segregant el mercat laboral, tal i com podem veure en el cas de les docents universitàries al subtil menyspreu que alguns professors mostren cap a les dones, l’absència de la perspectiva de gènere en moltes assignatures o la invisibilització de les aportacions de les dones intel·lectuals. Els centres educatius són, a més, un mar de relacions entre companys, companyes i professorat i, per tant, un espai on reproduïm diàriament subtils i no tan subtils micromasclismes.Des del SEPC, vetllarem per assenyalar aquelles actituds que no poden tenir cabuda a les aules si volem una educació realment igualitària.
No tolerarem cap actitud masclista als nostres centres educatius ni cap cas d’assetjament sexual donat per la jerarquia típicament acadèmica: la nostra resposta serà contundent. Les estudiants dels Països Catalans lluitarem des del Feminisme per acabar amb totes les violències masclistes a les aules, a les llars i als carrers.
L’educació, des d’una perspectiva coeducadora, té un paper determinant per canviar les regles del joc. Cal educar als homes des de ben petits perquè no entrin en els rols d’agressor en comptes d’assenyalar i victimitzar a les dones. Cal empoderar les dones per identificar les agressions i autodefensar-se quan sigui necessari en comptes de normalitzar la por. I no ens cansarem de repetir-ho: és necessari i urgent l’establiment curricular de classes d’educació sexoafectiva a les aules de secundària per acabar amb les violències masclistes dels Països Catalans, des de les més subtils a l’assassinat. Educar als nois i a les noies a tenir relacions sanes, no heteropatriarcals i que trenquin amb el mite de l’amor romàntic que la societat i les seves produccions culturals s’encarreguen d’ensenyar-nos des de ben petites.
Des del SEPC, aquest 25N animem a les dones a organitzar-se per fer front a tot tipus de violències i als homes a desvestir-se dels seus privilegis, reconeixent i eliminant les seves actituds i accions masclistes i assenyalant també les dels seus companys i respectant les formes d’organitzar-se de les seves companyes per fer front al patriarcat.
Per tot això, aquest 25 de novembre tornem a omplir els carrers una vegada i una altra. Assenyalem que cada dona assassinada és un triomf del sistema patriarcal i que no són casos individuals: vivim en una societat estructurada pel patriarcat que es perpetua diàriament a través de les subtils actituds masclistes. Identifiquem-les, assenyalem-les, eliminem-les sense contemplacions. Perquè cada dia és 25N, perquè les estudiants dels Països Catalans estem preparades per combatre les violències masclistes a les aules i arreu.

 25ncartell (2)

Construïm els Països Catalans Feministes!

A les aules, a casa i al carrer, combatem totes les violències masclistes!


Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans,
20 de novembre de 2014, Països Catalans