divendres, 8 de novembre del 2013

Sobre la creació de nous nuclis del SEPC a Universitats i Secundària

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans volem fer pública l’entrada de nous nuclis al sindicat, tant pel que fa a Universitats com a Secundària. Darrerament podem veure com l’important creixement del moviment estudiantil arreu del país s’està traduïnt en l’entrada de nova militància que decideix organitzar-se i lluitar per l’educació pública, popular, catalana, antipatriarcal i de qualitat.
Pel que fa a universitats, celebrem la creació d’un nou nucli a la Universitat de Barcelona a més a més dels ja existents de l’UB-Raval, l’UB-Diagonal i l’UB-Mundet. Aquest nou nucli s’estableix a la històrica i simbòlica Facultat de Filologia i Matemàtiques, i passarà a anomenar-se SEPC UB-Central. El naixement d’aquest nou nucli respon al ferm objectiu del SEPC de potenciar un ampli moviment estudiantil, implantat a les diferents facultats de les universitats dels Països Catalans per tal de construir una base forta. I així, poder vehicular les demandes estudiantils al si de la comunitat educativa i crear un front de lluita contra els diferents atacs que estem patim i construir així l’educació que volem. Amb un gruix important de persones disposades a treballar i canviar la seva realitat més propera dins d’un moviment organitzat a nivell de Països Catalans, aquest nou nucli comença a plantejar noves campanyes per tal de batallar i així aconseguir victòries dins la pròpia Facultat.
En segon lloc, i després d’un profund debat fruit de les reflexions del conjunt de la militància del SEPC, comuniquem la creació d’un nucli a la Universitat de Vic. Mancada d’organitzacions d’estudiants al si de la mateixa i d’un moviment estudiantil propi local, el SEPC UVic neix amb unes reivindicacions clares i uns objectius molt concrets a perseguir. Entenem que l’obertura d’aquest nou nucli respon a unes necessitats concretes de les estudiants de la pròpia UVic, de les que va sorgir la iniciativa d’organitzar-se al si del SEPC.
La Universitat de Vic està actualment regida per una fundació totalment opaca, la Fundació Universitària Balmes. Al Patronat d’aquesta hi participen membres provinents del món públic, com el propi Ajuntament de Vic o la Generalitat de Catalunya. A diferència d’altres universitats concertades, el perfil de moltes estudiants de les que estudien a la UVic no decideixen matricular-s’hi per motius aliens a la docència (orientació ideològica d’aquesta, sistema d’accés…) sinó que entenem que gran part són persones d’origen proper a la ciutat que no poden pagar-se l’estança a altres ciutats com podria ser Barcelona. Aquest fet és un reflex d’un desequilibri territorial present al Principat de Catalunya, però també a la resta dels Països Catalans, en què moltes carreres universitàries del sistema d’educació superior s’oferten únicament en centres públics a ciutats molt concretes allunyades d’aquest estudiantat. Així doncs, els costos de matriculació i de desplaçament a un centre concertat com la UVic són inferiors als de pagar-se l’estança a una altra ciutat més llunyana on hi ha un centre públic.
Després d’aquest període de reflexió s’ha apostat per l’obertura d’aquest nou nucli, en tant que pot permetre canalitzar la veu de totes aquelles estudiants que exigeixen que la Universitat de Vic esdevingui pública, entenent que és font de dinamització territorial, que és l’única unviersitat d’aquella zona i que, per tant, ha de respondre a les necessitats socials del nostre país, garantint l’equilibri territorial del sistema universitari.
Cal entendre que aquesta reivindicació és fruit de la voluntat de les estudiants de recuperar allò del què se’ns està privant a marxes forçade en un moment on el mateix model d’universitat pública s’està desintegrant. Les constants reformes, com el Pla Bolonya o l’Estratègia Universitària 2015, configuren la universitat com una empresa i l’ensenyament com una mercaderia. I és per això que ens trobem en un moment on, ara més que mai, s’ha de defensar el model d’universitat pública, entenent-lo com l’únic model capaç d’oferir les necessitats educatives a les classes populars dels Països Catalans, alhora que cal rebutjar altres models de finançament universitari entenent que l’existència d’universitats concertades o privades implica un camí dual de formació que acaba duent a l’elitització de l’ensenyament i la competència entre centres universitaris.
D’aquesta manera, el nucli del SEPC- UVic neix amb el clar objectiu de denunciar el model concertat d’universitat, així com el destí de fons públics a mantenir institucions educatives que haurien de ser publiques però que es gestionen de manera gens transparent: són poques les persones que tenen coneixement del destí d’aquests diners ni de qui s’està lucrant amb la Fundació Universitària Balmes.
Aquesta lluita és paralel·la al compromís del SEPC-UVic per lluitar pels cinc eixos principals del SEPC -una educació pública, popular, antipatriarcal, catalana i de qualitat- i de construir un moviment estudiantil fort i de base. Entenem la creació d’aquest nucli com un repte, com una fita a aconseguir per millorar l’equilibri territorial dels Països Catalans i com un pas més en la construcció d’una xarxa d’universitats integrada en un marc educatiu propi dels Països Catalans.
Cal destacar també l’obertura de nuclis a diferents instituts, a Secundària. En són exemple el SEPC-Llavaneres i el SEPC-Mataró. Renovem, per tant, el nostre compromís amb l’etapa d’educació obligatòria i de batxillerats, creient que és també una etapa educativa que està patint enormes reformes, com la LOMQE, que pretenen canviar la lògica de fons de l’educació pública tal i com l’entenem. Creiem de vital importància l’autoorganització de les joves en aquests nivells educatius per tal de rebutjar aquestes noves reformes i reivindicar alhora un altre tipus de model educatiu que haurem de construir entre totes.
L’obertura d’aquests nous nuclis és una mostra més del nou impuls del moviment estudiantil en general i del nostre sindicat en particular, tal i com vam veure ja després de l’última Assemblea Nacional. Seguim reafirmant el nostre compromís de lluitar per aconseguir l’educació que volem arreu dels Països Catalans. No ens quedarem inactives davant el procés de desmantellament de la universitat pública ni de l’elitització de l’educació, doncs seguirem optant per una alternativa estudiantil anticapitalista, que s’anirà gestant arreu del nostre país i que sorgirà de les assemblees d’estudiants dels diferents centres educatius, és a dir, de la pròpia organització de les estudiants.
Per una educació pública, popular, antipatriarcal, catalana i de qualitat,
CONSTRUÏM UN MOVIMENT ESTUDIANTIL FORT ARREU DELS PAÏSOS CATALANS!
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Països Catalans, 5 de novembre de 2013