dimecres, 27 de novembre del 2013

“Educació digna en una terra lliure”, nova campanya nacional

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans fem pública la nostra nova campanya nacional, “Educació digna en una terra lliure”. Fruït d’un procés de reflexió i anàlisi de moviment estudiantil i la conjuntura social, econòmica i política que estem vivint actualment, se’ns ha fet necessari establir un full de ruta a seguir d’ara en endavant que respongui a les necessitats de les estudiants dels Països Catalans.
La dramàtica situació que vivim és ja coneguda per tothom. La crisi del capitalisme, l’estafa bancària, l’acumulació d’uns quants i la misèria de la resta: de totes aquelles qui, ofegades per les seves polítiques neoliberals, veiem com duen a terme les pitjors reformes sota el pretext que no hi ha cap altra solució viable mentre ignoren volguda i deliberadament les alternatives que es posen sobre la taula i que qüestionen d’arrel l’essència del problema.
Sabem que les nostres demandes i els nostres drets no seran ni escoltats ni presos seriosament. El model pel qual apostem vol trencar amb l’oligarquia econòmica que ens governa, la complicitat dels partits polítics en pro dels seus interessos i el pacte tàcit amb el full de ruta que duu per objectius la mercantilització i privatització. Som conscients que el contracte de venda de l’educació pública del nostre país fa temps que va ser signat, regalant el coneixement a les mans d’aquelles que es sotmeten als interessos del gran capital i que entenen l’educació com una eina de reproducció de les idees dominants que perpetuï les condicions favorables al seu joc polític.
Portem massa temps resistint i responent, massa temps aixoplugant-nos sota la reacció als seus atacs. Ha arribat l’hora de proposar i construir, de passar a l’atac a nivell local, canviant la realitat propera de cada Institut, de cada facultat, de cada centre educatiu d’arreu dels Països Catalans per fer realitat les nostres demandes. Per demostrar que són viables i necessàries; per fer realitat allò que demanem: apoderar-nos d’una vegada dels seus espais i fer-los nostres.
Perquè la rendició no entra dins els nostres plans. No restarem ni inactives, ni callades: serem subjecte actiu, insubmís i desobedient fins constuir un sistema educatiu del poble i pel poble. Necessitem un canvi social, un procés de ruptura amb l’Estat espanyol i les elits autonòmiques que fins ara han desmantellat l’educació pública i obrir un debat amb tota la comunitat educativa sobre com serà el nou model que necessitem.
Perquè tenim dret a decidir en tots els àmbits de la nostra vida, a reivindicar la sobirania a la que volen que renunciem.  Estem fartes de veure com la nostra veu és ignorada i oblidada. Davant d’aquesta situació, les estudiants decidim no aturar-nos davant el silenci al què ens condemnen, i és per això que durem les nostres reivindicacions a tots aquells espais on sigui necessari.
Dignitat i llibertat, compromís i lluita, organització fins construir un nou model educatiu.
Per una educació pública, lluny dels interessos privats que regalen la nostra educació,
Per una educació popular, a l’abast i al servei de les classes populars,
Per una educació catalana, amb els Països Catalans de marc i el català de llengua vehicular,
Per una educació antipatriarcal, que trenqui amb els rols de gènere i el binarisme sexual,
Per una educació de qualitat, allunyada de l’adoctrinament i que creï consciències crítiques;
pegatina-terra-2
PER UNA EDUCACIÓ DIGNA EN UNA TERRA LLIURE,
DIGNITAT AQUÍ I ARA!