diumenge, 29 de novembre del 2015

La immersió lingüística: privilegi o necessitat?


Text i foto: Renaix!

Ahir vam fer finalment la xerrada "La immersió lingüística: privilegi o necessitat?", amb Rafel Pérez i Avel·lí Flors, que va servir en bona part per desmentir alguns dels mites creats al voltant del model: no només la immersió no perjudica en absolut l'aprenentatge del castellà, sinó que millora significativament l'aprenentatge del valencià. A més, els xiquets realment bilingües tenen més facilitats a l'hora d'aprendre una tercera llengua (generalment l'anglès).

Malgrat els avantatges del model, encara queda molt camí a recórrer, ja que l'ús de la immersió és de només un 30% al País Valencià, encara que té un creixement mantingut els darrers anys. De totes maneres, és una tendència que es pot veure clarament facilitada si té el suport del govern i s'explica de manera adequada els avantatges als pares: tenim els exemples del País Basc i Catalunya, on en menys de 10 anys va passar de ser el model minoritari al majoritari o directament al model únic segons el cas.

Podeu veure millor exposats alguns dels arguments que es van explicar en l'article que Renaix! va publicar al seu web: Les llengües a l’escola valenciana: arguments, dificultats i perspectives.