dilluns, 24 de març del 2014

Crònica de la segona sessió del Judici del Cas Rosa Díez

Divendres passat 21 de març se celebrà la segona sessió del Judici pel cas Rosa Díez, en el que cinc estudiants militants i ex-militants del SEPC eren jutjades per realitzar un acte de protesta el 2010 en una conferència que realitzà la líder d’UPyD, Rosa Díez, a la Universitat Autònoma de Barcelona (podeu trobar més informació sobre el cas al blog de Defensar la Llengua no és cap Delicte). Amb aquesta segona sessió s’ha donat per finalitzat el judici, que queda vist per sentència.
Durant el desenvolupament del judici, la fiscalia acusà a les estudiants de no respectar el dret de càtedra, cosa que, segons la la seva opinió, sí que es respectava durant el Franquisme: comparant-lo amb un acte de protesta estudiantil, de manera totalment desproporcionada i demagògica. D’altra banda, les declaracions de Rosa Díez comparaven els fets ocorreguts a la UAB amb els“fets que havien viscut companys seus durant els anys 80 amb ETA”. Les argumentacions de la fiscalia i l’acusació no tenien fonaments jurídics, i responien només a una base ideològica totalitària. A més a més, la fiscalia va acabar introduint un nou delicte i augmentant les penes, cosa que va fer allargar el judici unes hores més. 
Davant l’intent de criminalitzar el moviment estudiantil dels Països Catalans per part d’UPyD, les estudiants no ens pensem quedar callades ni caurem en les seves provocacions. És per això que des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i Alerta Solidàriademanem l’absolució de les nostres companyes, tal i com portem exigint des de fa quatre anys, degut a la falta d’argumentacions jurídiques de les declaracions de la fiscalia i l’acusació i als mètodes irregulars d’identificació que es van seguir per denunciar els cinc estudiants.
D’altra banda, cal destacar que durant tot el desenvolupament del judici més d’una cinquantena de persones es van concentrar a les portes dels Jutjats de Sabadell en solidaritat amb les encausades, demanant-ne l’absolució. Entenem que la decisió de Rosa Díez de comparèixer a la sessió de divendres no era més que una estratègia de l’acusació per crear un conflicte amb les estudiants solidàries que permetés encaminar els judici a favor seu, ja que com a diputada té el dret a declarar en el seu despatx oficial i, en canvi, va decidir fer-ho presencialment. Les estudiants en cap moment van caure en les seves provocacions, i com a resposta a aquestes van decidir cantar “Els segadors” quan la diputada abandonava els Jutjats després de declarar com a testimoni.
Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans seguirem denunciant a tots aquells que no ens respectin com a poble, que rebutgin la nostra llengua i les nostres institucions públiques. Seguirem amb el nostre compromís ferm de seguir lluitant per una educació catalana, pública, popular, antipatriarcal i de qualitat.
Absolució encausades!
DEFENSAR LA LLENGUA NO ÉS CAP DELICTE!
SOM FORÇA PER PASSAR A L’ATAC
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans,
Països Catalans. 23 de març 2014