dilluns, 20 de maig del 2013

Comunicat del SEPC davant la reforma de la llei d'educació (llei Wert)



Comunicat del SEPC davant la reforma de la llei d'educació (llei Wert)

Un cop aprovada la reforma de la lleu d'educació ens trobem en un escenari molt crític als nostres centres educatius. Aquest cop, han anat encara més enllà de l'elitització de l'ensenyament i desempoderament. Aquesta vegada el punt de mira del Ministre Wert l'ha situat sobre els nostres pilars de lluita: Un ensenyament públic, popular, no jerarquitzat i en català. Val a dir però, que la seva intenció d'espanyolitzar-nos ja ve d'enrere; i es que el Sr. Wert ja va declarar les seves intencions quan va dir que el sistema educatiu català propiciava l'independentisme... Aquesta ofensiva, juntament amb les polítiques d'austeritat, privatitzen el sistema públic educatiu, en devaluen la qualitat a les classes populars i afavoreixen un flux cap a la privada que segueix gaudint dels mateixos privilegis . Això cal que tothom ho sàpiga.
 
La Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE) és la modificació d’una llei – malaltissa, dogmàtica i desigual - que en cas d’aplicar-se, en termes lingüístics, implicaria que la Generalitat de Catalunya hauria de pagar els estudis en un centre privat a les famílies que volguessin escolaritzar els seus fills en castellà...cosa totalment fora de lloc i un desgavell de l'educació pública sense precedents. També cal recordar que, mentre al Principat 20 famílies demanaven escolarització en castellà (0,001% de l'alumnat), al País Valencià són més de 125.000 les persones que demanen una escolarització en català sense que aquest hagi provocat ni un sol gest d'atendre tal demanda.
 
Tanmateix, aquesta llei no es centra tant sols en la llengua, va més enllà. Pretén introduir la religió (catòlica) als centres públics i retornar així al passat més fosc i condemnable de l'Estat Espanyol. Sí sí, en ple s. XXI. En un estat laic. En un estat democràtic. Reflexionem-hi.
 
Tot això sumat al que ja veníem denunciant: Extinció de la democràcia als consells de govern -que passaran a ser idèntics als d'una empresa en quan a criteris i funcionament vertical intern-; a la desigualtat entre els centres -ja que hi haurà centres de primera, de segona i tercera, seguint criteris mercantilistes i mai academicoculturals -; canvi de les beques públiques a beques privades -les quals haurem de tornar amb interessos a l'entitat bancària de torn-; augment de la ràtio d'alumnes per aula; l'augment d'hores docents del professorat -acompanyat d'una reducció de sous, eliminació de pagues extra i la no cobertura de baixes laborals comunes-; l'adoctrinament d'alumnes amb assignatures amb finalitats polítiques com la “Educación Cívica y Constitucional” que s'impartirà amb finalitats ideològiques ben marcades, etc.
 
Com venim denunciant des de fa molts anys, progressivament i a cop de decrets llei, ens estan imposant un model educatiu on el sedàs cada volta aposta més per l’elitització, la desigualtat i la destrucció de l'ensenyament públic.
 
L'escenari és crític arreu dels Països Catalans però hem de ser conscients que la lluita és l'únic camí per assolir les nostres fites. Així ho hem demostrat amb les vagues de fam organitzades pels germans de les Illes, enllaçant-nos per la llengua, amb la insistència d'Acció Valenciana, amb la denúncia ciutadana, amb la perseverança de les famílies de la Catalunya Nord i la solidaritat entre els diferents territoris del nostre petit-gran país....No en tinguem cap dubte: Guanyarem! Guanyarem perquè, dels més xics fins als més grans, som conscients que han tocat l'eina vertebradora en la qual ens regim i la que ens permet expressar la nostra manera de veure el món (de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó).
 
Des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans encoratgem la comunitat educativa a desobeir qualsevol mesura que acabi amb la immersió lingüística, que privatitzi l’educació i ens faci a totes més precàries.
 
Exigim al govern de la Generalitat que sigui contundent, que no acati i passi de les paraules als fets, de la protesta a la denúncia.
 
També volem animar a les estudiants a participar activament de les mobilitzacions per una educació en català i socialment justa arreu dels Països Catalans. Només lluitant invertirem l'espiral!
 
Desobediència o mort!
 
"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense." (Ovidi Montllor)
 
Clicant a l'enllaç podeu consultar les claus de la llei Wert, document elaborat per la Secretaria de Política Educativa.
 
 
S.T. Portaveus - Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
17 de maig del 2013