dilluns, 13 d’octubre del 2014

El SEPC amb la Vaga de Totes: les estudiants #femcorrerlavaga

Quan parlem de vaga totes acostumen a pensar en el mateix: aules buides, fàbriques buides, botigues buides, empreses buides… però realment, una vaga com les que coneixem dóna l’oportunitat a tothom a manifestar la indignació del seu dia a dia?Acostumem a oblidar què passa a les llars, els motius pels quals podem afirmar que precarietat és nom de dona. El treball majoritàriament assumit per la meitat de la població, les dones, no rep cap reconeixement ni remuneració a canvi: és el treball domèstic i de cura; netejar la llar, ocupar-se de les criatures, de la gent gran, de cuinar, i molt més. Un treball que es suma a la precarietat del mercat laboral i té com a conseqüència una doble-jornada de treball per a les dones i un seguit de desigualtats que les vagues productives tradicionals acostumen a oblidar.
La proposta de la Vaga de Totes pretén visualitzar aquest treball. Fer-nos adonar a nosaltres mateixes i a tota la societat de la seva importància amagada entre els llençols de la rutina i la quotidianitat. Els atacs al dret a decidir sobre la nostre maternitat i els nostres cossos que, malgrat la retirada de la contrareforma de l’avortament, continuen igual de vigents, les retallades als serveis públics i als nostres dres fonamentals com el de manifestar-nos.. són molts els motius que fan necessària una vaga; però volem que sigui diferent. Després de mesos de debats i trobades, el pròxim 22 d’octubre es planteja com una jornada de lluita cap a una futura vaga general que transcendeixi els clàssics patrons androcèntrics, és a dir, pensats per als homes i oblidant el dia a dia de la majoria de dones. Una vaga general que no només aturi els llocs de treball i els centres educatius denunciant les polítiques que ens condemnen a la precarietat, sinó que també serveixi per fer-nos adonar i visualitzar les desigualtats que patim les dones en tots els aspectes de la nostra vida, així com els nostres treballs invisibilitzats.
Des del SEPC, apostem per estendre la Vaga de totes a tots els centres educatius dels Països Catalans. Volem visualitzar, així, la diversitat d’opressions i desigualtats – i, per tant, lluites – que vivim i movem les dones del nostre país. Com a estudiants, volem que la Vaga de totes serveixi per ser més conscients i manifestar l’existència del patriarcat a les nostres aules i al sistema educatiu català.
Exigim un model coeducatiu que no reforci els rols de gènere entre nois i noies, que ens eduqui sense tabús i en llibertat pel que fa a les nostres sexualitats i que vetlli per eliminar els estereotips sexistes que dificulten a les noies a estudiar carreres d’àmbit científic i tecnològic. A més, volem que apareguin les dones en els nostres currículums escolars: volem científiques, historiadores, escriptores… i que se’ns inclogui en el llenguatge! Però no només ens conformem amb quatre canvis superficials, som conscients que el patriarcat a les aules també es manifesta en les condicions laborals de les nostres companyes treballadores, discriminades pel fet de ser dones. Alguna vegada us heu fixat amb el nombre de catedràtics i catedràtiques de la vostra Facultat i en la precarietat laboral de la majoria de professores? A què es deu aquesta diferència? I per què mai es parla de l’assetjament sexual als centres educatius, quan malauradament és una realitat ben present? I tot això, no només dins de les aules, som conscients de les discriminacions que patirem com a dones en el nostre incert futur laboral.
Ens sobren motius per exigir un canvi, moltes més desigualtats a visualitzar i moltes més propostes a reivindicar. Volem sumar-nos a un procés de mobilització diferent, més inclusiu, reconeixedor del treball domèstic i de cura i de les desigualtats de gènere que es donen en les mateixes organitzacions polítiques i moviments socials. Per això, donem veu i recollim les experiències i reivindicacions de dones, lesbianes, trans, treballadores domèstiques, migrades, precàries, jubilades… per un feminisme transformador, que ensorri els fonaments del capitalisme i obri pas cap a una societat verdaderament igualitària, la societat de totes.
10551693_1436436689963702_5907312079997670947_o
El 22 d’octubre sortim al carrer i fem créixer la Vaga de Totes!  Des de les aules i els llocs de treball fins a les nostres llars i relacions personals, avancem cap a la Vaga de Totes!

 Per construir el feminisme als Països Catalans,
les estudiants FEM CÓRRER LA VAGA!
 
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans,
13 d’octubre 2014