El passat 24 de juliol al matí un total de 358 agents i 55 furgonetes de la Brigada mòbil, l’ARRO Barcelona i la UPAS de la Guardia Urbana van deixar sense sostre més de 300 persones en desallotjar dues fàbriques ocupades al Poblenou. La més gran situada al carrer Puigcerdà, on treballaven prop de 700 persones principalment reciclant i també havien conformat una comunitat autoorganitzada coneguda com Ca l’Africa o Mount Zion, és propietat de la promotora Fincas Riana de la família Iglesias Baciana que, irònicament, és patrona d’un ONG1, l’altra situada a Pere IV de Rentas Corporación, una immobiliària en concurs de creditors.
Es tracta d’un nou episodi del “Pla d’assentaments” de l’Ajuntament de Barcelona que, sota el pretext d’oferir solucions a la situació en què es troben els centenars de persones que viuen en assentaments a Poblenou i el Besòs, només ha evidenciat el racisme institucional i la vulneració del dret a l’habitatge amb un reguitzell de desallotjaments, agressions, detencions i reclusions al Centre d’Internament d’Estrangers de Zona Franca.
Per desgràcia, es tracta d’uns esdeveniments que encaixen en el model d’una Barcelona excloent i que fa servir la violència policial per desposseir del dret a l’habitatge a les veïnes, siguin d’on siguin, i per tractar invisibilitzar la pobresa. Per exemple, aquests fets recorden al desallotjament fa uns anys de la Black Corner de Plaça Catalunya i posteriorment de la Plaça Malraux. Així la presumptament cosmopolita i multicultural Barcelona del fòrum, feta al gust del turisme i els pocs que se’n beneficien, torna a mostrar la seva duresa amb els febles i dificulta el desenvolupament d’una vida digna a centenars de persones.
Davant del racisme institucional i la vulneració del dret a l’habitatge, a una feina digna o l’assistència sanitària, el teixit social del Poblenou ha fet una demostració d’autoorganització amb l’Assemblea solidària contra els desallotjaments que ha aplegat a veïnes dels assentaments i de tot el barri i que ha situat el problema a l’agenda política sense obtenir solucions vàlides per part de l’ajuntament més enllà de promeses incomplertes. Després del desallotjament una ocupació de 5 dies de la parròquia de Sant Bernat Calbó va continuar la lluita per la regularització i el dret a l’habitatge de les persones afectades que no s’aturarà fins a aconseguir els seus objectius
Volem mostrar el nostre suport a les reivindicacions de l’Assemblea Solidària i el nostre rebuig al racisme institucional de l’Ajuntament i els cossos policials. I aprofitem per reiterar, que per molt que el nostre Campus es construís integrat al projecte especulatiu i elitista del 22@, defensem una Universitat lligada al teixit associatiu del barri i que pugui respondre a les necessitats socials del Poblenou i esperem estrènyer els nostres llaços amb qui s’organitza per defensar els nostres drets al llarg del curs vinent.