dimarts, 24 de setembre del 2013

Crònica de la xerrada sobre la Vaga Indefinida a les Illes Balears i Pitiusses

Més de 70 persones omplin l'acte de la Vaga Indefinida de docents de les Illes Balears i Pitiusses.

Aquest matí, a les 12h i a la Universitat Jaume I de Castelló ha tingut lloc un acte informatiu sobre la vaga indefinida de docents que s'està portant a terme des de fa nou dies a les Illes.

A l'acte ha intervingut Iñaki Aicart, portaveu de l'assemblea, qui ha explicat que la lluita dels docents ja porta dos anys en marxa però que la prepotència de l'administració Bauzá ha radicalitzat la lluita.

El portaveu ha explicat que l'any passat es van realitzar quatre vagues d'educació a les Illes, la inefectivitat d'aquestes va comportar que els docents s'organitzaren en assembla i, finalment, en juny decidiren fer una vaga indefinida. La llei imposava un suport de la vaga del 40% del professorat. Abans de l'inici de curs havien aconseguit superar el percentatge.

La vaga està sent tot un èxit a la majoria de les Illes, superant el 90% a Formentera, al voltant del 80 % a Eïvissa i del 50% a Mallorca, en el seté dia de vaga. Part de l'èxit d'aquesta vaga rau en l'oposició frontal de la societat civil al decret de trilingüisme de Bauzá. Aicart ha dit "la majoria de les escoles a Mallorca no estan funcionant. Els pares i mares donen, majoritàriament, suport a la vaga i s'organitzen per no portar els xiquets a escola".

A més, ha afegit que "a dia d'avui la Caixa de Resistència ja ha superat els 147.000€, a base de xicotes aportacions individuals. Això suposa una injecció d'energia i valor fonamental per continuar endavant amb la vaga".

Foto 
 Castelló, 24 de setembre de 2013
Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans [SEPC-UJI]

dimecres, 18 de setembre del 2013

Palma, Barcelona i València. Repressió a tres bandes per aturar un país en moviment. Balanç del 17 de setembre

BUTYNONCAAAw7JF (1)
Allà on hi hagi persones valentes que s’alcen i desobeeixen per fer front a  qualsevol tipus d’opressió, les elits polítiques i dominants respondran amb tota la seva contundència. Però nosaltres som més i més valentes, per aquest motiu sempre que ells ens reprimeixin, nosaltres teixirem llaços de solidaritat cada cop més forts.
És per això que des d’Alerta Solidària i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans volem fer públic quin ha estat el panorama repressiu avui al conjunt dels països catalans.

A Mallorca, la jornada d’avui ha començat amb el segon dia de vaga indefinida, en el que cal denunciar l’assetjament de la policia espanyola (CNP) al jovent estudiantil durant el tret de sortida d’aquesta mobilització.
La jornada del primer dia començà amb piquets pels instituts i carrers de part forana i ciutat. Aquesta transcorria amb la normalitat habitual d’una vaga, fins que el cos repressiu va identificar i escorcollar a 3 joves, amenaçant a un d’ells amb un “como te vuelvas a mover te pego una hostia”. Tot i així, es mantingué l’activitat al llarg de les hores.
Quan un grup de 15 joves es dirigia a la concentració de les 12, dues unitats de la policia espanyola i una tercera de paisà, sense previ avís els retingueren. Amb una actitud prepotent i agressiva procediren a identificar i escorcollar els objectes personals dels joves. Hi hagué moments de tensió quan els agents obligaren a esborrar material audiovisual de diverses càmeres.
Avui, en el segon dia de vaga, la policia espanyola ha aturat un piquet, retingut a 40 joves i ferit al manco un d’ells. 6 joves han estat emmanillats i, preparats per a ser detinguts, fins que ha arribat una ambulància, un equip de televisió i un grup de pares i professors que han començat a protestar per l’actuació dels agents. Aquests no han pogut aguantar la pressió i finalment han deixat anar als joves.
Pel que fa a l’actitud que han adoptat els cossos repressius volem deixar clar que l’actitud que duu a terme la policia espanyola és la de crear un ambient de por i control als vaguistes. Per això, exigim que s’aturi la repressió al jovent estudiantil!
Tot i aquest escenari repressiu a Palma, a Barcelona i València s’han convocat concentracions antirepressives per donar suport a diferents companys represaliats.

En una d’elles, a Barcelona, un centenar de persones convocades per Alerta Solidària, el SEPC i l’Assemblea de la Facultat de Polítiques de la UPF, han cridat ben fort que la repressió no els faria callar. Aquesta mostra de solidaritat ha estat per donar suport a un company encausat per lluitar en defensa de la universitat pública i de qualitat durant la passada vaga del 28 de febrer. Els i les estudiants que, malgrat la pluja, s’han reunit a les portes de la Ciutat de la Injustícia han estat prop d’una hora esperant que arribessin notícies de dins. Finalment, els lemes i càntics s’han vist interromputs per la bona notícia que el company represaliat ha estat absolt.
L’altra convocatòria antirepressiva als Països Catalans ha estat a València, en motiu d’un judici contra deu estudiants detinguts durant la Primavera Valenciana. Cal tenir en compte que els cossos repressors que haurien d’estar asseguts a la banqueta dels acusats, han comparegut en qualitat de denunciants i no pas de denunciats, ja que es va arxivar la causa contra aquests. Finalment el judici ha estat suspès a la espera que, d’una vegada per totes, el jutge decreti que aquestes suposades faltes han estat prescrites. En aquesta concentració han assistit més d’un centenar de persones que han deixat ben clar que el cap de policia tenia raó al titllar-nos d’enemic, i tant, ho som, som l’enemic de les injustícies, la repressió, les desigualtats, en definitiva som l’enemic de qualsevol vincle que neixi de l’opressió d’uns pocs contra molts.

Per tot el que hem demostrat avui, com en d’altres ocasions, als Països Catalans ho tenim clar, la repressió no ens atura, ens fa més forts!
A Palma, Barcelona i València, Països Catalans 17 de setembre de 2013.

Alerta Solidària
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans

divendres, 13 de setembre del 2013

Concentració en recolçament a la vaga indefinida de les Illes


 Ara més que mai, les estudiants dels Països Catalans seguirem sortint als carrers i seguirem lluitant fins a aconseguir d’una vegada per totes una educació pública, popular, antipatriarcal, de qualitat i en català.

Concentració el dilluns dia 16 a l'edifici del Paraninf a les 11.30h per demostrar que el professorat i l'estudiantat de les Illes no estan sols.
 
 
 

dissabte, 7 de setembre del 2013

El SEPC s’adhereix a la convocatòria de vaga indefinida


rodaindefinida1
Des del Sindicat d’Estudiant dels Països Catalans volem aplaudir la iniciativa que a pres el professorat davant els atacs a l’educació per part del Govern de les Illes Balears. Ens trobam davant una vaga indefinida a l’educació històrica, mesura que consideram totalment necessària per afrontar a una Conselleria d’Educació cada cop més agressiva, tant amb el professorat i les seves condicions laborals, com amb l’alumnat i el seu futur. Malgrat els sindicats majoritaris han intentat frenar la vaga i s’han volgut avançar al cos docent en la convocatòria, el professorat s’ha aixecat per sí mateix per a impedir un greu empitjorament de la nostra educació.

Ja havíem patit prou i havíem vist com la qualitat del nostre sistema educatiu empitjorava any rere any a causa de les ambicions d’un gran capitalisme i un procés d’espanyolització creixent que ens han fet molt de mal. Però amb les constants retallades, la LOMQE, el TIL, i les altres polítiques d’una dreta més conservadora que mai, l’alumnat i el professorat ens veiem en una situació extrema. El TIL, ple de irregularitats i contradiccions, pretén espanyolitzar l’alumnat reduint les hores en català sense respectar la Llei d’Immersió Lingüística i, a més, perjudica greument la qualitat  educativa al voler impartir més continguts en anglès, ja que la conselleria no ajuda als centres a tenir un personal docent qualificat en anglès, i el professorat no es veu capaç d’aquesta tasca. Per tant, les hores que no s’imparteixin en anglès per manca de professorat, s’hauran d’impartir en castellà.

Tot plegat es suma a un cúmul de condicions que deixa l’educació en situacions precàries, com la massificació d’aules per sobre del límit legal, la manca de professorat i la no substitució d’aquest en cas d’absència, les retallades en ajudes per a menjadors i per a llibres de text, la manca de beques, edificis i aules en mal estat, etc.

Davant aquests atacs del Partit Popular que clarament pretenen reduir la qualitat educativa i espanyolitzar les aules i, sobre tot, arruïnar el nostre futur, les estudiants volem donar tot el nostre suport a la iniciativa del professorat, oferint-nos així a ajudar amb les caixes de resistència, i decidim convocar també una vaga d’estudiants indefinida. Deixem ben clar que en aquestes condicions no podem començar el curs. Plantem cara a un sistema que ens diu que defensar una educació digna és un delicte.

Ara més que mai, les estudiants dels Països Catalans seguirem sortint als carrers i seguirem lluitant fins a aconseguir d’una vegada per totes una educació pública, popular, antipatriarcal, de qualitat i en català.


Palma, Mallorca, Països Catalans, 5 de setembre de 2013

dijous, 5 de setembre del 2013

Comunicat de suport de SEPC Poblenou davant el desallotjament de les naus del barri de Poblenou

El passat 24 de juliol al matí un total de 358 agents i 55 furgonetes de la Brigada mòbil, l’ARRO Barcelona i la UPAS de la Guardia Urbana van deixar sense sostre més de 300 persones en desallotjar dues fàbriques ocupades al Poblenou. La més gran situada al carrer Puigcerdà, on treballaven prop de 700 persones principalment reciclant i també havien conformat una comunitat autoorganitzada coneguda com Ca l’Africa o Mount Zion, és propietat de la promotora Fincas Riana de la família Iglesias Baciana que, irònicament, és patrona d’un ONG1, l’altra situada a Pere IV de Rentas Corporación, una immobiliària en concurs de creditors.
Es tracta d’un nou episodi del “Pla d’assentaments” de l’Ajuntament de Barcelona que, sota el pretext d’oferir solucions a la situació en què es troben els centenars de persones que viuen en assentaments a Poblenou i el Besòs, només ha evidenciat el racisme institucional i la vulneració del dret a l’habitatge amb un reguitzell de desallotjaments, agressions, detencions i reclusions al Centre d’Internament d’Estrangers de Zona Franca.
Per desgràcia, es tracta d’uns esdeveniments que encaixen en el model d’una Barcelona excloent i que fa servir la violència policial per desposseir del dret a l’habitatge a les veïnes, siguin d’on siguin, i per tractar invisibilitzar la pobresa. Per exemple, aquests fets recorden al desallotjament fa uns anys de la Black Corner de Plaça Catalunya i posteriorment de la Plaça Malraux. Així la presumptament cosmopolita i multicultural Barcelona del fòrum, feta al gust del turisme i els pocs que se’n beneficien, torna a mostrar la seva duresa amb els febles i dificulta el desenvolupament d’una vida digna a centenars de persones.
Davant del racisme institucional i la vulneració del dret a l’habitatge, a una feina digna o l’assistència sanitària, el teixit social del Poblenou ha fet una demostració d’autoorganització amb l’Assemblea solidària contra els desallotjaments que ha aplegat a veïnes dels assentaments i de tot el barri i que ha situat el problema a l’agenda política sense obtenir solucions vàlides per part de l’ajuntament més enllà de promeses incomplertes. Després del desallotjament una ocupació de 5 dies de la parròquia de Sant Bernat Calbó va continuar la lluita per la regularització i el dret a l’habitatge de les persones afectades que no s’aturarà fins a aconseguir els seus objectius
Volem mostrar el nostre suport a les reivindicacions de l’Assemblea Solidària i el nostre rebuig al racisme institucional de l’Ajuntament i els cossos policials. I aprofitem per reiterar, que per molt que el nostre Campus es construís integrat al projecte especulatiu i elitista del 22@, defensem una Universitat lligada al teixit associatiu del barri i que pugui respondre a les necessitats socials del Poblenou i esperem estrènyer els nostres llaços amb qui s’organitza per defensar els nostres drets al llarg del curs vinent.